Judicial Ethics Committee
Advisory Opinion 22-02

August 17, 2022
QUESTIONS:

The Judicial Ethics Committee has been asked for an opinion concerning two
issues: 1) whether a judge is required to automatically disqualify himself or herself
when, in a contested matter, one or both of the litigants is a licensed attorney and 2)
whether a judge is required to recuse himself or herself when one of the attorneys
involved in matter is a member of the judge’s former law firm.

ANSWERS:

1) No. A trial judge should not recuse himself or herself simply because one
of the parties involved in a contested matter before the court is a licensed attorney.

9) No. The Code of Judicial Conduct (“the Code”) speaks both directly and
indirectly to this question. However, other than narrow and specific circumstances,
see RJIC 2.11(A)(6), the Code does not require recusal simply because an attorney 18
a member of the judge’s former law firm.

DISCUSSION

1) This Committee previously opined on the question of whether a judge is
required to recuse himself or herself based solely on the fact that one of the litigants
involved in a contested matter is a licensed attorney. See Judicial Ethics Opinion No.
91-5. At the time, this Committee concluded that “a judge should hear and decide
matters assigned to the judge except those in which disqualification is required [by
the Code or the law] or which present a situation where the court’s impartiality might
reasonably be questioned. Courts should not grant automatic or blanket
disqualifications, but instead should consider motions for disqualification on a case-
by-case basis.” We concur with the prior opinion of this Committee and only issue a
new opinion because the numbering of the Rules within the Code has changed since
the prior opinion was issued.

As noted in this Committee’s prior opinion, a judge is required to hear and
decide matters assigned to the judge promptly “except when disqualification is
required by RJC 2.11 or other law.” RJC 2.5 and 2.7. Though RJC 2.11 lists several
situations in which recusal is or may be required, the fact that one of the litigants is
a licensed attorney is not included in that list. Therefore, as this Committee
previously opined, judges should not not grant automatic or blanket disqualifications
simply because a litigant, in a contested matter, is a licensed attorney. Rather, judges
should review the matters in conjunction with the Code and consider them on a case-
by-case basis.
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9) While there are no rules requiring recusal based solely on the judge’s prior
association with a lawyer or law firm, the Code does address one specific situation in
which a judge’s prior association with a firm or lawyer mandates recusal. Pursuant
to RIC 2.11(A)(6), a judge shall disqualify himself if the judge “served as a lawyer in
the matter in controversy, or was associated with a lawyer who participated
substantially as a lawyer in the matter during such association.” A plain reading of
the foregoing rule precludes a judge from hearing a matter in which the judge was a
lawyer in the matter or was associated with a lawyer or law firm that was
“substantially” engaged in the matter while the judge was associated with the law
firm or the lawyer. However, the rule does not require recusal if the lawyer or law
firm was not engaged in the matter while associated with the judge. In short, the
rule requires recusal if the judge, while associated with a lawyer or law firm, can be
said to have obtained actual or inferred knowledge of the matter before him.

Apart from the specific circumstance cited above, the Code does not require
recusal simply because a judge was associated with the lawyer appearing before the
court. The Committee would note, however, that despite the lack of additional rules
directly addressing the relationship between a judge and his prior association with a
lawyer or law firm, these situations should be reviewed through the lens of the Code
and its purposes and principles. For example, the preamble of the Code states that
judges should “avoid both impropriety and the appearance of impropriety” and ensure
the public’s confidence “in their independence, impartiality, integrity, and
competence.” Code of Judicial Conduct, Preamble. Moreover, Rule 2.2 requires
judges to “perform all duties of judicial office fairly and impartially.” Rule 2.4 warns
judges not to allow “relationships to influence the judge’s conduct or judgment.” And,
finally, Rule 2.11(A) states that “a judge shall disqualify himself or herself in any
proceeding in which he judge’s imp artiality might reasonably be questioned.” Again,
these rules do not require a judge to recuse himself or herself simply because the
judge has a prior association with the lawyer or the law firm litigating a matter before
the court; yet, judges should consider them when evaluating these situations.
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CONCUR:

Judge Angelita Blackshear Dalton
Judge Tammy Harrington
Judge Deana Hood
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Judge Timothy E. Irwin
Judge Betty Thomas Moore
Judge Jerry Stokes
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