
 

  

IN THE TENNESSEE ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION COMMISSION 

  

Advisory Opinion No.: 2019-0001 

 

 

The Alternative Dispute Resolution Commission received a request for an advisory opinion from 

a Tennessee Rule 31 Listed Mediator. The request has been modified for purposes of response 

within the context of Rule 31. The Ethics Advisory Opinion Committee, consisting of Frank 

Cantrell, Richard Ladd, Jr., and Virginia Story, reviewed the request and issued the following 

opinion.  

 

 

Inquiry:   

May a Rule 31 Listed Mediator attend a trial involving an action which the mediator had 

previously mediated? 

 

Background Information: 

A Rule 31 Listed Mediator served as the mediator for a matter, but it did not settle.  The matter is 

set for trial, and the Rule 31 Listed Mediator would like to attend.  The Rule 31 Listed Mediator 

believes this could provide valuable insight into the realities of post-mediation litigation.  The 

Rule 31 Listed Mediator also believes it would be educational especially for a Rule 31 Mediator 

who is beginning to develop his/her practice and skills.  

 

Both attorneys representing each side informed the Rule 31 Listed Mediator that they did not 

have any concerns with this nor did they anticipate the Rule 31 Listed Mediator would be a 

distraction if the Rule 31 Listed Mediator observed the trial. 

 

Response: 

Tennessee Supreme Court Rule 31 does not prohibit nor expressly authorize a Rule 31 Listed 

Mediator from attending a trial involving a matter that the Rule 31 Listed Mediator served as 

mediator for.  The Ethics Advisory Committee suggests that each Rule 31 Listed Mediator 

consider all factors, including the nature of the matter involved, when making an independent 

decision to attend a trial in this manner.   

 

Confidentiality is a key component of a Rule 31 Mediation; thus, the Rule 31 Listed Mediator 

should ensure he/she maintains confidentiality especially in this situation. 

 

The Ethics Advisory Committee acknowledged that especially in some of the Tennessee’s rural 

jurisdictions, this was likely to occur on a frequent basis for Rule 31 Listed Mediators who are 

also practicing attorneys who have another matter on the docket that day.  Thus, it is certainly 

not prohibited. 

 

The Ethics Advisory Committee encourages Rule 31 Listed Mediators to be mindful of the 

resulting outcome in post-mediation litigation and can see the benefit of the mediator attending 

court as a result. 

 



 

  

There is no obligation in Rule 31 to request permission from the attorneys and/or the parties to 

attend the trial.  However, if a Rule 31 Listed Mediator were to discuss this option with an 

attorney representing a party, then the courteous practice would be for the mediator to not attend 

if the attorney requested the mediator not be present. 

  

 

References: 

 

Rule 31, Section 7 - Confidential and Inadmissible Evidence 

 

Evidence of conduct, information disclosed, or any statement made in the course of a 

Rule 31 Mediation is confidential to the extent agreed by the parties or provided by other 

law or rule of this State. Such evidence shall be inadmissible to the same extent as 

conduct or statements are inadmissible under Tennessee Rule of Evidence 408.  No Rule 

31 Mediator may be compelled to testify by deposition or otherwise regarding such 

conduct, information, or statements. A written mediated agreement signed by the parties 

is admissible to enforce the understanding of the parties. 

 

Rule 31, Section 10 - Obligations of Rule 31 Mediators, especially (c) 

 

(c) During and following Rule 31 Mediations, Rule 31 Mediators shall: 

 

(1) Refrain from participation as attorney, advisor, judge, guardian ad litem, master, or in 

any other judicial or quasi-judicial capacity in the matter in which the Rule 31 Mediation 

was conducted. 

 

 (2) Provide a timely report as required under Section 5 of this Rule. 

  

(3) Avoid any appearance of impropriety in the Rule 31 Mediator's relationship with any 

member of the judiciary or the judiciary's staff with regard to the Rule 31 Mediation or 

the results of the Rule 31 Mediation. 

 

(4)Preserve and maintain the confidentiality of all information obtained during the Rule 

31 Mediation and shall not divulge information obtained by the Rule 31 Mediator during 

the course of the Rule 31 Mediation without the consent of the parties, except as 

otherwise may be required by law. 

 

(5)Assist the parties in memorializing the agreement of the parties at the end of the 

mediation. Rule 31 Mediators may assist the parties in filling out the Parenting Plan 

Forms maintained by the Administrative Office of the Courts pursuant to T.C.A. 36-6-

404, the Marital Dissolution Agreement as approved by the Tennessee Supreme Court 

under Tenn. Sup. Ct. R. 52 and any other forms approved by the Tennessee Supreme 

Court. 

 

 

 



 

  

 

Rule 31, Section 10(b) of Appendix A - Concluding an ADR Proceeding 

 

(b) Without Agreement. 

 

(1) Termination by Participants. The Neutral shall not require a participant's further 

presence at an ADR Proceeding when it is clear the participant desires to withdraw. 

 

(2) Termination by Neutral. If the Neutral believes that the participants are unable to 

participate meaningfully in the process, the Neutral shall suspend or terminate the ADR 

Proceeding. The Neutral should not prolong unproductive discussions that would result in 

emotional and monetary costs to the participants. The Neutral shall not continue to 

provide dispute resolution services in an ADR Proceeding where there is a complete 

absence of bargaining ability. 
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