
  

IN THE TENNESSEE ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION COMMISSION 
  

Advisory Opinion No.: 2024-0002 
 
 
The Alternative Dispute Resolution Commission received a request for an advisory opinion from 
a Tennessee Rule 31 Listed Mediator. The request has been modified for purposes of response 
within the context of Rule 31. The Ethics Advisory Opinion Committee, consisting of Floyd 
Flippin, Cindy Ettingoff and Jeffrey Ward, reviewed the request and issued the following 
opinion.  
 
 
Inquiry: 
 

1. May a formerly Listed Tennessee Supreme Court Rule 31 Mediator – who is not currently 
Listed - continue to advertise (letterhead, business card, website, word of mouth, etc.) 
and/or otherwise hold themselves out to be a Rule 31 Listed Mediator, Rule31 Listed 
Civil Mediator, Rule 31 Listed General Civil Mediator, Rule 31 Listed Family Mediator, 
or Rule 31 Family Law Mediator?  
 

2. Even by/with the agreement of the parties, may a non-Tennessee Supreme Court Rule31 
Listed Mediator conduct Tennessee Supreme Court Rule 31 mediations? In other words, 
can a person who is not a Rule 31 Listed Mediator conduct Rule 31 mediations?  

 
3. May a Tennessee Supreme Court Rule 31 Listed Mediator knowingly conduct  

mediations that are not conducted pursuant to Tennessee Supreme Court Rule 31? 
 

4. May any Tennessee Court (Municipal, General Sessions, Juvenile, Circuit, Chancery, 
etc.) allow or permit a person who is not a Tennessee Supreme Court Rule 31 Listed 
Mediator to conduct mediation on/with any eligible civil action assigned to their 
respective docket(s), whether (or not) the mediation has been ordered by the court?  

 
Response: 
 

1. No. The Commission has previously issued a response related to this subject matter.  
Please see Advisory Opinion 2019-004. 
 

2. No.  The Commission has previously issued a response related to this subject matter.  
Please see Advisory Opinion 2023-0002. 
 

3. Yes. Rule 31 applies only to mediations conducted pursuant to Rule 31. Rule 31 
mediators are not prohibited from conducting mediations in the private sector outside the 
ambit of Rule 31.   
 

4. Yes.  The Commission has previously issued a response related to this subject matter.  
Please see Advisory Opinion 2019-002. 

https://www.tncourts.gov/programs/mediation/resources-mediators/opinions
https://www.tncourts.gov/programs/mediation/resources-mediators/opinions
https://www.tncourts.gov/programs/mediation/resources-mediators/opinions


References: 

Rule 31, Section 1 - Application 

The standards and procedures adopted under this Rule apply only to Rule 31 Mediations 
and Rule 31 Mediators serving pursuant to this Rule. The standards and procedures do 
not affect or address the general practice of mediation or alternative dispute resolution in 
the private sector outside the ambit of Rule 31. Pursuant to the provisions of this Rule, a 
Court may order the parties in an Eligible Civil Action, as defined in Section 2(f), to 
participate in a Rule 31 Mediation. 
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