
JUDICIAL ETHICS COMMITTEE

OPINION NO.  99-5

We have been asked to render an ethics opinion regarding the Code of Judicial

Ethics, specifically, (1) whether Judges and clerks may participate in a charity golf

tournament sponsored by the Tennessee Judicial Foundation by playing on teams and

sponsoring holes and/or tees, (2) whether members of bar association groups may be

involved in hole and/or tee sponsorship and (3) whether it would be appropriate for the

Foundation to seek participation from legal publishers or other suppliers by way of either

fielding teams for the golf outing or participating in hole and/or tee sponsorship and

whether such organizations could underwrite the financing of this tournament.  

The Judicial Ethics Committee is of the opinion that judges and clerks would not

violate the provisions and the Canons of the Code of Judiciary by participating in this

charitable event.  The Foundation is hosting the golf tournament in hopes to raise funds

for its scholarship awarded to deserving law students.  Canon 4(C)(3)(b) specifically

addresses this issue and allows a judge to participate in fund-raising activities as long as

they do not personally participate in the solicitation of funds or other fund-raising

activities.  

It is the opinion of the Judicial Ethics Committee that the Foundation may invite

members of bar association groups by the Foundation publishing invitations.  These Bar

Associations may be involved in hole and/or tee sponsorship as long as no member of the

Judiciary directly solicits funds from lawyers.  See Canon 4C(3)(b)(i).

 The Committee also believes that the Foundation may seek participation from

legal publishers, as long as they are not engaged frequently in proceedings in the court of

which the judge is a member or a court which is subject to appellate jurisdiction of the

court which the judge is a member, to either field the teams for the golf outing or

participate in hole and/or tee sponsorship.  See Canon 4 C(3).  Participation by these legal

publishers should be decided on a case by case basis.

It is, therefore, the opinion of the Judicial Ethics Committee that the Foundation

hosting a golf tournament in which judges, clerks, members of bar association groups and

legal publishers participate does not violate the Code of Judicial Ethics.
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